Únor - skialpový kurz vol.2

17.02.2013 20:25

V pondělí jsem byl se Sašou a Michalem na jejich prvním lezení ledech. Dva dny trávím pak s Barčou na lyžích a prkně na sjezdovkách v Peci.

Ve středu večer přijíždí kluci Chabříci s Helčou a já mám velikou radost, že je všechny tři mohu přivítat na horách i v zimních podmínkách. Vybavení si půjčili na prodejně Horolezeni.cz ve Vrchlabí.

U Lesovny provádíme dorozdělení matroše a základní instruktáž. Za tmy, při čelovkách nastupujeme v pohodovém tempu na chatu. Máme ji jen a jen pro sebe. Po večeři sedíme a povídáme o lavinách a především "svaté trojici" - pípácích, sondách a lopatách.

Ve čtvrtek je nádherně. Nápadně to připomíná předchozí kurz. Míříme opět do Modrého dolu. Už cestou od Úpy je jasné, že prašánek dnes nebude. Čerstvá nadílka na slunci měkne. Přesto rozježdění na loukách zvládáme a od Výsluní míříme na oběd na Richtrovky. Po poledni se lehce zatahuje a Výrovku skoro nevidíme. Na Koňce a u Kapličky máme kliku a užíváme si nádherné výhledy na Krkonoše. Po tyčích míříme zpět na Výsluní na pivko. U toho v klidu a pohodě cvičíme s lavinovými vyhledávači v praxi. Závěrečné metry nám šetří Jirka a my na Boudu provozujeme skialpinismus s lidskou tváří - necháme se táhnout za skůtrem:-)

V pátek balíme a sjíždíme do Pece. Rychle jí proběhneme a míříme kolem Energetiku k Severce. Zalyžujeme, kopneme do sněhu, uděláme si kluzný blok a Dan s Dušanem si nechají přikrýt hlavu sněhem. To aby měli lepší představu, jaké to je být v lavině. Na oběd sjíždíme na Jelenky a protože nikoho neopouští entuziasmus, dáváme ještě jednou vrchařskou prémii na Richtrovky a pak už jen přes Milíře dolů a domů...

V sobotu ráno stoupám na Richtrovky znovu. Jdu pomoci Víťovi na lavinový kurz. Parádní podmínky, príma lidi, prostě snová práce.

V neděli začíná "Holadnský týden", uvidíme, jaký bude :-)