Dubnový okruh Oetztálem

10.04.2012 14:53

S prvním dubnovým dnem dorazil do Krkonoš prašan. Jako by nám zima chtěla ukázat, že ještě neskončila. Skutečně ten sjezd ve 20 cm čerstvého prašanu nebyl apríl.

O druhém dubnovém víkendu jsme s Pavlem a Maruškou vyrazili na Oetztal. V plánu byl třídenní přechod - okruh se startem a cílem ve Ventu. V sobotu kolem desáté vyrážíme z Ventu na Martin Busch Hütte. V pohodovém tempu a občas i bez lyží, protože březnové slunečné dny daly sněhu zabrat, jsme na chatě kolem poledne. Dlouho se tu nezdržujeme a pokračujeme údolím až k dnešnímu cíli - Similaun Hütte (3019 m.n.m.). Bouda má novou terasu s velkými okny a nádherným výhledem jak na blízký Similaun, tak do Itálie. V podvečer se i vyčasilo a posezení u rádlerů nemělo chybu.

V neděli vyrážíme na dlouhou etapu k Vernagthütte. Po krátkém sjezdu stoupáme na Tisen joch, kde byl nalez známý Oetzi. Přehoupneme se v sílícím vichru přes Hauslabjoch (3279 m.n.m.) a pak už si užíváme dlouhatý sjezd až k potoku pod Hochjoch Hospiz. I počasí se trošku umoudřilo a je na okolní kopce i vidět. Na chatu stoupáme bez lyží...Svahy jsou odtáté. Na Hochjoch Hospiz (2412 m.n.m.) dáváme "Špeknééédl zupe" a pokračujeme směr Fluchtkogel. Nakonec volíme z časových důvodů zkratku mezi Hintere a Mittl Guslar Spitze. Sjezd ze sedélka (3090 m.n.m.) je takovou hezkou tečkou za nedělní etapou. Vernagthütte (2595 m.n.m) je poloprázdná. Velikonoční Wetterbericht skialpu úplně nepřál.

Na Velikonoční pondělí je obloha jako vymetená... Ideální počasí... Vyrážíme po moréně k Vernagtgletscheru a k sedlu Brochkogel Joch (3423 m.n.m.) Pod ním sundaváme lyže a nahoru vybíháme na mačkách. Pořád ještě na sluníčku pochodujeme pod Wildspitze. Pomalu se zatahuje a na vrchol (3770 m.n.m.) dolézáme ve větru a mlze. Není o co stát a rychle obracíme od vrcholového krucifixu zpět k lyžím a sjíždíme k Mitterkar Joch. Tady ještě trošku poškádlíme nervy sestupem po klettersteigu na ledovec Mitterkarferner. Následuje už jen skoro nekonečný a nádherný sjezd kolem Breslauer Hütte dolů do Ventu.

Pavlovi a Marušce díky za príma tři dny a pochvala za krásný výkon...