Maltatal Ice Age

13.02.2012 11:50

Nejen prací živ je člověk, je potřeba si občas odpočinout. Proto máme o víkednu se Standou sraz v Maltatalu. Podobně jako minulý rok chceme trochu polézt v ledu, i když ambice jsou trochu větší. Chceme pokusit dva těžší ledopády - Supermax 5- a Kathedrale 5.

Ráno se nevstává nejlépe. Přijel jsem do Maltatalské Eisareny kolem půl třetí v noci a 4 hodiny spánku se jeví jako nedostatečné. Nastupujeme do svahu k Supermaxovi. Ten začíná lehkými délkami cca 2-3, ktré vedou žlabem pod hlavní ledový pancíř Maxe. Když pod ním stojíme, působí na nás dost impozantně. Pouze jeden soplík dosahuje na skalní patest pokrytý glazurou a umožňuje cestu vzhůru na ledové hřiště. Stojím pod ním a nepřijde mi úplně pevný. No bude se hodit trénink z křehké Hrubice. Těch následujících kolmých 8 metrů po dunivém rampouchu trošku počechralo nervovou soustavu. Dál se terén pokládá a tvoří nádherný krunýř. Lezení je nyní tak 4/4+. V půlce štanduju a pouštím Stáníka vpřed. Ať si taky užije.

Sestup je na pohodu, slaněním podél ledopádu. Scházíme k autu a nechce se nám vůbec nic. Pozorujeme Pavla s Maruškou a Broňou v kolmém soplíku v soutěsce a kibicujeme popíjejích lehce přechalzenou Plzničku.

Večeři dáváme v přilehlé restauraci a noc trávíme v jednom z mnoha místních Hofů. Za 25 eur se snídaní.

V neděli se nám zase nechce vstávat. Navíc na parkovišti se Standou zjišťujeme, že v termoskách je jen horká voda a ne čaj. Ten jsme si měli dát sami a ne paní domácí, jak jsme se mylně domnívali. Funíme do kopce ke Kathedrale. První délky jsou na pohodu a jdeme skoro sólo. Za to pohled na klíčovou délku - padesátimetrový kolmý rampouch - budí neskutečný respekt. Štandujeme v rezatých skobách a Standa začíná stoupat. Za moment má za sebou první jeskyňku a ledový komín a pouští se do nejtěžšího místa. Je třeba se vyhoupnout z díry přes převísek do ledové stěny. Za moment tohle místo vydýchávám já a pokračuju až ke Standovi. Čím výš, tím líp. Zbytek túry už je lehkých 60 metrů a jen prvních deset může být za 3. Zbytek dvojkový choďák. Slaňujeme podel ledu. Do ničeho dalšího už se nepouštíme. Zážitek byl silný a proto valíme na kávičku a následně zpět na sever.